Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Požadavek Evropského parlamentu na odpovědnost za porušování autorských je přiměřený

Wikipedie se děsí „strašného dopadu“ evropské směrnice o autorském právu. Směrnice jistě komplikuje život, ale stojíme před problémem, jehož řešení je pro budoucnost sdílené encyklopedie zásadní.

Za posledních cca 15 let jsme si zvykli, že na internetu je všechno. Mnozí si zvykli na něm mít prostřednictvím facebookových stránek i celé své životy. Pohledy do restaurací a jakýchkoli veřejných prostor svědčí o tom, že pro mnoho lidí je ten internetový svět důležitější, než svět skutečný. S tváří ozářenou dvěma displeji vedle sebe sedí i páry na lavičkách. Obsah internetu tak tvoří lidem velkou část jejich života.

Vedle vznikající celosvětové a celospolečenské závislosti na internetu se rychle rozvíjí i umělá inteligence, která stále více plní a ovlivňuje internet. Automaticky tvořené články, automatické mechanismy vyhodnocující a rozhodující, co je pro koho zajímavé. jsou jen začátkem změn, které musí internet zásadně změnit. I když nechceme, umělá inteligence - jakkoli hloupá - přes internet ovlivňuje naše životy; vyšetřování vlivů facebooku na volby v posledních letech je toho výmluvným příkladem.

A jak to souvisí s Wikipedií? Naprosto zásadně. Spolu s umělou inteligencí se zásadně mění i schopnosti vytvářet podvrhy a falše, které člověk nerozpozná. Spolu s rozvojem internetu se ale mění i schopnost různých skupin a státu ovlivnit i to, co mělo být chráněno právě otevřeností a veřejnou kontrolou. Podvody s kryptoměnami dokazují, že tuto sílu mohou mít i malé skupiny lidí. Nepochybujme, že ji mají i vlády. Wikipedie není vůči vlivu cílené snahy ovlivňovat informace vůbec imunní.

Vliv Wikipedie na společnost možná není tak viditelný, jak když někdo ovlivní volby, ale je o to nebezpečnější. Lidé Wikipedii používají denně, studenti bez ní už neumí pracovat, novináři z ní čerpají informace. Spoléháme na pravdivost informací, za jejichž pravdivost nikdo neučí. Stejně jako neručí za to, že informace neporušují jiné zákony, včetně těch autorských. Cílenou změnou informací na Wikipedii, která je většinou vnímána jako zdroj pravdivých informací, je možné postupně měnit např. znalosti lidí o historii celých národů. (Wikipedisté mohou namítnout, že tomu brání mnohé kontroly, ale jejich mechanismy jsou ještě méně dokonalé, než kontroly v blockchainu, který také lze ovlivnit.)

Primární příčinou porušování autorských zákonů je anonymita internetu. Zákonodárci si v současnosti netroufnou proti anonymitě internetu bojovat, a tak si vybrali jednodušší cíl, kterým jsou poskytovatelé prostoru pro anonymní obsah. Poskytovatelé prostoru se brání, že oni za nic nemohou, ale není to tak úplně pravda. Nařízení míří primárně proti těm, kteří právě z porušování zákonů a současné nepostižitelnosti tohoto jednání těží. Wikipedie z toho netěží, ale spadla do stejného pytle proto, že je v principu také poskytovatelem prostoru pro sdílení anonymního obsahu. I když nejde o filmy, jde o miliony stránek a nezřídka je i tento obsah doslova převzatý z knih (encyklopedie, učebnice, časopisy) a jiných internetových stránek. Jistě, Wikipedia nemá a nemůže mít prostředky takový obsah odhalovat, často je to i teoreticky nemožné, protože původní zdroje má jen autor. Ale takový obsah ani nikdo napadat nebude. Wikipedii nezbývá jiná cesta, než začít přenášet odpovědnost na samotné autory. To znamená ztrátu anonymity, ale to je v konečném důsledku jedině dobře. Informace, za něž nikdo neodpovídá, by se neměly stát základem vzdělání lidstva. Wikipedie do velké míry přispěla k tomu, že jsme se do tohoto stavu dostali. A vedle hrozeb, které anonymní informace na internetu představují pro demokracii, vnímání společnosti a jejích hodnot, ale i pro vzdělanost samotnou, je problém sdílených filmů maličkostí. Homo internetus se sice vyvinul z Homo sapiens sapiens, ale to sapiens při tom trochu ztrácí.

Společnost, která se nechce nechat manipulovat utajenými vládci, musí hledat cestu, jak poznat pravé od falešného. Současné možnosti tvorby falešného obsahu jsou tak dokonalé, že lidská kontrola nestačí na odhalení podvodu. Je proto oprávněné, když demokratické společnosti chtějí, aby se ti, kdo obsah šíří, podíleli na odpovědnosti při řešení toho problému. A Wikipedie, i vzhledem ke své důležitosti, nemůže stát stranou. Jinak se můžeme brzy dočíst, že první auto po silnici rozjel Mao Ce-tung. Poznámka na okraj: Jméno jsem si ověřoval přes Wikipedii, jak jinak?

Autor: Štěpán Nadrchal | čtvrtek 21.3.2019 10:47 | karma článku: 5,88 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Štěpán Nadrchal

Dvojí metr aneb Dvojí omyl Istvána Léka

István Léko dává rovnítko mezi Rakušanovu odpovědnost za dopravní podnik a Babišovu odpovědnost za nestrannost „svého“ úřadu vlády. Jeho příspěvek ukazuje na dva fatální omyly.

19.6.2022 v 11:53 | Karma: 14,33 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Štěpán Nadrchal

Za Babiše bylo líp … co to znamená?

Na čem stojí sebevědomé tvrzení bývalého premiéra, který tak sebevědomě posuzuje své vládnutí, aniž by se obtěžoval s argumentací? K dokonalosti se váže číslo 7, tak tedy 7× za Babiše.

13.5.2022 v 9:23 | Karma: 25,31 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Štěpán Nadrchal

Řídit stát jako firmu, aneb komunistická praxe premiéra

Radiožurnál ukázal v analýze výdajů na reklamu, že státní firmy milují premiérovu Mafru a nepřekvapivě věří, že je nejlepším reklamním prostorem. Asi proto, že ji „čte“ premiér.

20.5.2020 v 12:02 | Karma: 21,92 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Štěpán Nadrchal

Čínský troll opět uspává naši vládu

Vláda od pondělí 23. 3. vyřadila Čínu ze zemí s vysokým rizikem nákazy. Čínská informační kampaň zjevně na naše představitele zapůsobila a věří stejně naivně, jako věřili v lednu.

25.3.2020 v 9:27 | Karma: 18,95 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Štěpán Nadrchal

Pochopí Česko a Evropa, že musí být samostatné?

Nejenom Česko, ale mnoho dalších zemí, USA nevyjímaje, může velmi draze zaplatit za zaslepenou víru v globální trh. Současná krize s rouškami, a nejen s nimi, ukazuje, jak jsou moderní společnosti snadno vydíratelné a zranitelné,

16.3.2020 v 17:46 | Karma: 24,08 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 527x
Práce: postavená na přemýšlení Rodina: ve stálém pohybu Auto: velké Život: bez pozornosti okolí Krédo: učit se, učit se a to třetí mě baví nejvíc Volný čas: Kdy to je? Oblíbený sport: amatérsky skupinově vykonávané individuální sporty Oblíbená hudba: Bach - Prokofiev

Více o mě zde.

Seznam rubrik